Zoeken
  • fysiotherapie1

Fysiotherapie bij kanker? Lees alles over de oncologiefysiotherapeut

Binnen de reguliere fysiotherapie is er een specialisme dat is gericht op het behandelen van klachten die zijn gerelateerd aan kanker. Dit specialisme heet oncologiefysiotherapie. In deze blog zullen we kort uitleggen wat een oncologiefysiotherapeut zoal doet.Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is een specialisme in de fysiotherapie met zijn eigen tweejarige post-HBO-opleiding. Hierin leert de fysiotherapeut om bepaalde klachten te behandelen die gerelateerd zijn aan kanker. Dat zijn klachten die niet alleen voortkomen uit de kanker zelf, maar ook klachten die zijn gerelateerd aan bepaalde behandelingen, zoals operaties, radio- en chemotherapi

e. Veelvoorkomende klachten zijn pijn, spanning, littekenweefsel, veranderingen in de huid, stijve gewrichten en spieren, ophoping van vocht (lymfoedeem), zwakte in de spieren, verlies van conditie en vermoeidheid.


Wanneer kan de oncologiefysiotherapeut u helpen?

De behandeling van kanker kent verschillende fasen en in elke fase kan de oncologiefysiotherapeut helpen.

• Fysiotherapie kan hulp bieden tijdens de bestrijdingsfase van de behandeling van kanker. In deze fase is de oncologiefysiotherapeut vooral gericht op het in stand houden van de conditie en het bestrijden van spanningsklachten.

• Na een bestrijdingsfase vindt er altijd een herstelfase plaats. Nu is het zaak om de beweeglijkheid in het lichaam terug te krijgen en dagelijkse handelingen weer zelf uit te kunnen voeren.

• Als blijkt dat bestrijding geen slagingskans meer heeft, gaat de behandeling zich richten op het onder controle brengen van de ziekte. Naast de fysieke klachten die hier spelen, die overeenkomen met die in de bestrijdings- en herstelfase, komen hier psychische en sociale klachten bij kijken. De fysiotherapeut kan hierbij van dienst zijn door te behandelen, maar tevens door te ondersteunen, te coachen en te adviseren.

• Ook in de terminale fase, waarin het einde nadert, kan de oncologiefysiotherapeut van dienst zijn. De therapeut helpt de laatste fase zo dragelijk mogelijk te maken, door de houding zo comfortabel mogelijk te maken. Ook kan de oncologiefysiotherapeut helpen bij benauwdheid, pijn en angst door het doen van ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen.


Wilt u meer informatie over oncologiefysiotherapie, of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Fysiopraktijk Wooldersteen


0 keer bekeken

Fysiotherapie Wooldersteen

Steenmeijerstraat 4, 7555 NB HENGELO, Telefoon 074 291 64 71, Fax 074 247 05 95, E-mail fysiotherapie@wooldersteen.nl

FysiotherapieManuele therapieManueelpsychosomatischhaptonomiehapto oncologie kanker sporten oedeem lymfe geriatrie ouderen fitness hyperventilatie-medische fitness dry neelding naalden lage rugklachten nekklachten spanning ontspanning rugnetwerk schoudernetwerk duizeligheid ouderen fitness valpreventie vallen preventie trainen conditie copd claudicatio vaatproblemen etalagebenen gezondheid diabetes suikerziekte hart mindfulness bewustworden houding beweging hardlopen parkinson claudicationet Parkinsonnet-dementieoncologische revalidatie