Zoeken
  • fysiotherapie1

Wat is manuele therapie?

Misschien heeft u wel eens van manuele therapie gehoord, maar wat is het eigenlijk? Wanneer ga je naar een manueel therapeut en wat kan hij/zij voor u betekenen?


Wat is een manueel therapeut?

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich middels een speciale opleiding heeft gespecialiseerd in mobiliteit van het lichaam en met name de wervelkolom. Na het afronden van deze opleiding mag hij/zij zich een manueel therapeut noemen.


De nadruk ligt op het zorgen voor goed functionerende gewrichten en op het verbeteren van houding en bewegingen. Door onder meer manuele manipulatie van gewrichten kan er directe pijnvermindering plaatsvinden en kan de mobiliteit verbeteren.

Wanneer kunt u gebruik maken van deze expertise?

Manuele therapie is geschikt voor mensen die hun gewrichten slecht kunnen bewegen.


Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

• Hoofd- en nekpijn en slechte mobiliteit van de wervelkolom

• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen

• Lage rugklachten, met eventuele uitstraling naar de benen

• Hoge rugklachten, eventueel met rib- en borstpijn

• Duizeligheid bij het bewegen van de nek

• Kaakklachten, eventueel met nekklachten


Hoe gaat de manueel therapeut te werk?

Tijdens een intakegesprek bij bijvoorbeeld Fysiotherapie Wooldersteen in Hengelo en omgeving worden de klachten precies doorgenomen. De manueel therapeut bespreekt wanneer u de klachten heeft en waardoor ze toenemen of verminderen. Vervolgens zal tijdens een lichamelijk onderzoek worden gekeken naar uw houding, uw bewegingen en uw gewrichten. Zo kan de therapeut bepalen waar uw klachten vandaan komen en kijken of manuele therapie de juiste oplossing kan bieden voor uw klachten.

Hoe behandelt de manueel therapeut?

Naast het geven van advies en begeleiding met betrekking tot bewegen en leefstijl, zal de manueel therapeut zich met name bezig houden met uw gewrichten. Door bepaalde technieken te gebruiken, zoals manuele manipulaties, kan hij of zij direct voor verlichting van de klachten zorgen.


Behandeling: specifiek effectieve therapie

Omdat de manueel therapeut van erg specifieke technologie gebruik maakt bij de therapie is het niet mogelijk om buiten de praktijk, bijvoorbeeld bij u thuis, behandeld te worden. In hoge uitzondering, op verzoek van de huisarts, is het wel mogelijk een diagnostisch consult bij u thuis te krijgen.


Voor wie?

Manuele therapie is niet beperkt tot een bepaalde doelgroep of leeftijd. Iedereen die klachten ervaart is welkom bij de manueel therapeut. In Hengelo en omgeving bent u meer dan welkom bij Fysiotherapie Wooldersteen.


0 keer bekeken

Fysiotherapie Wooldersteen

Steenmeijerstraat 4, 7555 NB HENGELO, Telefoon 074 291 64 71, Fax 074 247 05 95, E-mail fysiotherapie@wooldersteen.nl

FysiotherapieManuele therapieManueelpsychosomatischhaptonomiehapto oncologie kanker sporten oedeem lymfe geriatrie ouderen fitness hyperventilatie-medische fitness dry neelding naalden lage rugklachten nekklachten spanning ontspanning rugnetwerk schoudernetwerk duizeligheid ouderen fitness valpreventie vallen preventie trainen conditie copd claudicatio vaatproblemen etalagebenen gezondheid diabetes suikerziekte hart mindfulness bewustworden houding beweging hardlopen parkinson claudicationet Parkinsonnet-dementieoncologische revalidatie