top of page
Cirkels Icoon.png

Collega Gerard Koel had al jaren een bijbaantje bij Saxion Hogescholen en begon daar in 1978 daar als leraar Fysiotherapie. Bij het afscheid, 43 jaren later, noem je je dan docent, onderzoeker, master of science, auteur en cursusontwikkelaar. Zo kun je van een tamelijk plat carrière profiel toch indruk maken.


Met enige vertraging door Corona vond 19 mei het afscheidssymposium plaats in de Schouwburg Hengelo. Na zo’n lang dienstverband is het altijd de vraag of je door de voordeur vertrekt of bij het afval wordt geplaatst.

Dat bleek wel degelijk de voordeur te zijn; een voorrecht om op die wijze te vertrekken, tot het laatst een goede verstandhouding met collega’s en studenten, een symposium met 5 sprekers (bijna alleen goede aspecten gehoord…….tja.) gevolgd door receptie en etentje. Stukjes in de krant en SaxNow en talloze mailtjes, kaartjes en cadeau ’s. Op je eigen symposium met 9 kleinkinderen op het podium te komen is ook wel een hoogtepunt te noemen.

Afscheid Saxion Gerard Koel.jpg
Symposium Gerard Koel.jpg

Dus geen Saxion-studenten meer voor Gerard; hoe zit dat met de patiënten? Nu dient een praktiserend fysiotherapeut wel een beetje fit te zijn maar Gerard is van mening dat hij nog (net) aan
die criteria voldoet, dus behandelen gaat nog door in

de praktijk.

Ter plekke trekt Gerard nog regelmatig aan een schouderblad.

Het kan zijn dat een mobiel schouderblad het functioneren van de arm verbetert maar zo niet krijg je er schijnbaar wel vleugels van (en dat zonder Red Bull te hoeven drinken; hetgeen vanwege de hoge suikerspiegel sowieso af te raden is).

Gerard was initiator van een aantal Twentse fysiotherapie netwerken (SchouderNetwerk Twente, RugNetwerk Twente en Hart-Vaal-Long netwerk Twente); netwerken die de rol van fysiotherapie bij die patiënt populaties positioneren en profileren. Ook in Wooldersteen zijn deze netwerken door verschillende therapeuten geborgd. Vanuit die netwerken worden regelmatig activiteiten gestart, zo loopt op dit moment het ECS-schouder project waarin huisartsen en fysiotherapeuten intensiever
samenwerken, daarover later meer.


Mocht u de stukjes in de krant en/ of SaxNow willen inkijken, klik dan op respectievelijk
https://t.co/ANeCGawO4o of https://bit.ly/3NP7imm .

Gerard Koel in behandeling

20 Juni 2022

Cirkels Icoon.png

In Nederland leven ruim 700.000 mensen met en na kanker. Dit getal zal de komende jaren toenemen, dat komt omdat steeds meer mensen langer leven met en na kanker.

Het is een indringende en aangrijpende diagnose, waarbij intensieve zorg nodig kan zijn. 

De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met de diagnose kanker. 

Veelvoorkomende klachten waarbij de gespecialiseerde

fysiotherapeut  kan behandelen en begeleiden zijn:

  • vermoeidheid

  • pijn

  • spanningsklachten

  • huidveranderingen

  • verminderde mobiliteit en spierkracht

  • veranderd gevoel ten opzichte van eigen lichaam

  • verminderde spierkracht

  • conditieverlies

  • ademhalingsproblemen

Fysiotherapie Wooldersteen breidt de specialisatie oncologiefysiotherapie uit. Onze gemotiveerde collega Deborah Waaijer is in september 2021 gestart met de opleiding tot gespecialiseerd oncologie fysiotherapeut.

Het is een intensieve 3-jarige master opleiding, waarbij veel tijd en aandacht besteed wordt aan de optimale zorg bij de oncologiepatiënt. 

Samen met Linda Kempers, die al jaren gespecialiseerd is in oncologiefysiotherapie, staan zij voor deze optimale zorg bij de oncologiepatiënt binnen onze praktijk. 

"Een diagnose krijgen die kanker heet heeft voor veel mensen een grote impact. Als oncologiefysiotherapeut wil ik heel graag ondersteuning bieden in de moeilijke periode die zij en hun naasten ondervinden. Het doel daarbij is het behouden en/of verbeteren van kwaliteit van leven tijdens elke fase van kanker in een multidisciplinaire setting. 

Het is fijn om te zien als mensen (opnieuw) plezier in bewegen hebben, grenzen leren (her)kennen en waar mogelijk te verleggen en vooral als ze de gewenste doelen behalen die aansluiten bij de hulpvraag." 

Deborah Waaijer.jpg

Deborah Waaijer

6 april 2022

Werken op laptop

16 maart is het de Dag van de Thuiswerker.

Op deze dag worden thuiswerkers in het zonnetje gezet.

Dit is gelijk een mooie reminder voor een werkplek-check. Misschien is er het afgelopen jaar vanuit de werkgever al aandacht aan besteed: het creëren en juist instellen van de werkplek. Dit kan de kans op ontstaan van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en nek- en rugklachten doen verminderen.

Lees meer.......

Cirkels Icoon.png

15 maart 2022

Cirkels Icoon.png
Een mooie nieuwe stek 

Met veel plezier hebben we jaren gewerkt op onze locatie aan de steenmeijerstraat op de Woolderes. 

Op 25 oktober hebben we die locatie verruild voor een mooie nieuwe stek: Medisch centrum de Brug aan de Geerdinksweg 149

25 november 2021

15 jaar geleden was ik mijn reis aan het plannen naar Australië (en Nieuw Zeeland), om al backpackend en werkend het hele land rond te reizen. Het was een fantastische ervaring met als souvenir een echte Australische man, die met mij mee kwam naar Hengelo. Hij leerde Nederlands met een Twents accent, we reisden door Europa, kochten een heerlijk huis en kregen twee prachtige kindjes. Mijn carrière als fysiotherapeut was inmiddels met de specialisaties duizeligheid en psychosomatiek aangevuld. We zijn erg tevreden!

Toen kwam Corona….Stilstand of hollen? Vele nieuwe inzichten en vraagstukken in het leven.

Een van de vraagstukken in de eerste lockdown, zette mij aan het denken.

Lees meer.....

5 Mei 2021

Cirkels Icoon.png
Cirkels Icoon.png

De Koningsdag 2021 Bootcamp was een succes! Geheel in oranje stijl nodigde Fysiotherapie Wooldersteen de 'medische fitnessers' uit om op gepaste wijze een bijdrage te leveren voor eigen gezondheid (en natuurlijk ook een beetje voor de koning 🤴🏼). In 2 tallen werd een intensief parcours afgelegd met afwisselende oefeningen. Uiteindelijk werd afgesloten met een voedzame en verantwoorde snack. 

Dank allemaal voor jullie enthousiasme

en fanatieke inzet!

Op deze pagina ziet u een impressie van de avond en de recepten van de gezonde tractatie

2021-04-28_10.26.08.jpg

29 April 2021

Wanneer wij jong zijn denken we nog niet welke invloed onze leefstijl op dat moment heeft op onze latere gezondheid. We leven er lekker op los met alle geneugten die er zijn. Wat velen niet weten is dat al op jongere leeftijd de ongezonde keuzes in voeding, te weinig beweging en teveel stress de voedingsbodem wordt gelegd voor het ontwikkelen van chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 ( suikerziekte ), hart- en vaatziekten ( arteriosclerose ), een verhoogd cholesterol of een te hoge bloeddruk. 

Lees meer....

2 April 2021

Cirkels Icoon.png
REVALIDATIE NA COVID

Heeft u na het doormaken van het coronavirus aanhoudend fysieke klachten? Denk bijvoorbeeld aan aanhoudende spierpijnen, ademhalingsproblemen of sterk afgenomen conditie? Of bent u angstig geworden en bent u onzeker om te belasten? Op verwijzing van een arts kunt u in aanmerking komen voor ons behandelprogramma. Samen met Kracht ergotherapie is dit programma speciaal voor u ontwikkeld om u op professionele wijze te ondersteunen naar herstel. 

Lees meer....

3 MAART 2021

Cirkels Icoon.png
Cirkels Icoon.png

voor de bewoners van de Hiebendaal die door alle afgelaste activiteiten afgelopen tijd noodgedwongen veel thuis zaten.

Terwijl het ondernemen van activiteiten juist zo belangrijk is om fit te blijven en je goed te voelen.

Op Valentijnsdag heeft Fysiotherapie Wooldersteen, ondersteund door vrijwilligers, de bewoners uitgenodigd samen te gaan wandelen, met een gezamenlijke 'warming up', koffie met lekkers en een roos mee naar huis.

"....wat fijn dat ik weer mensen zie, en samen te zijn..."

( foto's met toestemming geplaatst )

16 februari 2022

Cirkels Icoon.png
Wandelgroepen een succes!

 

‘’Mooi om te zien is het plezierige contact tussen de mensen, waarbij iedereen elkaar opneemt in de groep, elkaar respecteert en ze zien te genieten tijdens de wandeling, ongeacht elkaars niveau’’

   Deborah Waaijer, collega fysiotherapeut

Eind april zijn wij op de maandagochtend vol enthousiasme gestart met onze wandelgroepen.  De mensen wandelen onder begeleiding in en rondom de Woolderes. Het wandelen heeft een positief effect op de gezondheid én het beïnvloedt in positieve zin het gezellig samenzijn in de natuur. De mensen maken onderling een praatje met elkaar en tegelijkertijd zijn ze op een veilige en laagdrempelige manier in beweging.

‘’Fantastisch initiatief om op deze manier in beweging te zijn en fit te blijven, contacten te leggen en buiten te genieten samen. Dit is erg belangrijk op onze leeftijd. Het kopje koffie na de tijd maakt het helemaal compleet.’’

Ria van den Bos - Huik

"Samenloop van gezond en gezellig."

Netty Bakker

 

Mocht u ook interesse hebben om deel te nemen aan een van onze wandelgroepen en wilt u wat meer informatie? Hier leest u er meer over:

 

 

29 september 2021

Cirkels Icoon.png

“Balkon Bewegen staat voor: veilig en toegankelijk samen bewegen, gezelligheid met medebewoners, plezier en een activiteit waar iedereen aan mee kan doen.”

Toen wij bovenstaande voorbij zagen komen op social media, met foto’s erbij van vrolijk zwaaiende mensen met vlaggetjes, wisten wij meteen dat wij hieraan mee wilden doen! Wat een goede manier om zoveel mogelijk ouderen in beweging te brengen en een gezellige, positieve dag te laten beleven!

Het is bekend dat mensen in coronatijd minder zijn gaan bewegen. Dit vergroot het risico op kwetsbaarheid en verlies van zelfstandigheid.

Lees meer....

6 Juni 2021

14 April 2021

Etalagebenen is een vaataandoening: de slagaderen in een of beide benen zijn dan door slagaderverkalking vernauwd. Dit wordt ook wel 'claudicatio intermittens' genoemd. 

 

Door deze vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de beenspieren en krijgen die minder zuurstof. Dit kan resulteren in pijnklachten bij het lopen waardoor men meestal minder of op een inefficiënte manier gaat lopen (dit kost veel extra energie en zuurstof). Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor men mogelijk langdurig niet kan lopen.

 

Looptherapie verbetert de looptechniek, de lichamelijke conditie en leert omgaan met de pijn. Uiteindelijk wordt gewerkt naar zelfstandig trainen. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het belangrijk om dit trainingsprogramma dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te handhaven.

Uit onderzoek blijkt dat de maximale loopafstand gemiddeld genomen tenminste verdubbelt, maar vaak verdrievoudigd of verviervoudigd kan worden!

Lees meer.....

Cirkels Icoon.png
PARKINSON: de snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Goede zorg en kwaliteit van leven voor mensen met de ziekte van Parkinson of een atypische parkinsonisme staat centraal bij de begeleiding door Astrid Vegter, onze ParkinsonNet fysiotherapeut.

Zij deelt onderstaand minicollege door Prof.Dr. Bas Bloem waarin hij de oorzaken, symptomen en behandeling van de ziekte van Parkinson bespreekt.

Verder legt hij uit waarom Parkinson de snelst groeiende hersenziekte ter wereld is.

 

 

Lees meer....

27 MAART 2021

Cirkels Icoon.png
bottom of page