top of page
Cirkels Icoon.png

AANDACHT VOOR DE IMPACT VAN KANKER

Elk jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker; een ziekte waar 700.000 mensen in Nederland mee leven. Het is een indringende en aangrijpende diagnose die de wereld op z’n kop zet. Het verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar het heeft ook invloed op dat van de naasten (partner, familie, collega’s en vrienden). Kanker raakt iedereen en jou dus ook. 

Mensen die kanker hebben of hebben gehad kunnen nog langere tijd, soms zelfs levenslang, last hebben van de gevolgen van de ziekte en behandeling. Gelukkig spannen in Nederland vele organisaties zich in om kanker te voorkomen, tijdig op te sporen en te behandelen. Ook zijn er organisaties die een luisterend oor bieden en ondersteunen bij het omgaan met alles wat er op deze mensen en naasten afkomt. Dit kan tijdens alle fasen van het ziekteproces en tevens tot ver na afloop daarvan. 

 

Rond Wereldkankerdag laten veel organisaties zien wat ze te bieden hebben, bijvoorbeeld door middel van een open dag, een lezing, een virtuele rondleiding of een verwenmoment. Raadpleeg de agenda op www.wereldkankerdag.nl en volg Wereldkankerdag op Facebook, Instagram en Twitter. 

 

Ook fysiotherapie Wooldersteen staat stil bij de impact van kanker op Wereldkankerdag. 

Cirkels Icoon.png
Wist je dat?
  • Wist je dat bewegen en sporten al na de diagnose kanker zonder risico kan worden gedaan en dat inactiviteit zoveel mogelijk vermeden moet worden?

Een goede lichamelijke en mentale conditie draagt bij dat je de behandeling beter aankunt, dat er minder complicaties optreden en dat je zo goed mogelijk herstelt.

  • Wist je dat een oncologiefysiotherapeut je kan ondersteunen en begeleiden in elke fase van kanker?

Zij zijn gespecialiseerd in beweegproblemen door kanker of de behandeling ervan. Op basis van uitgebreide tests wordt een beweegprogramma opgesteld dat past bij jouw persoonlijke situatie en zij helpen je bij het doseren van training en hanteren van grenzen. Binnen fysiotherapie Wooldersteen zijn Linda Kempers en Deborah Waaijer de specialisten op het gebied van oncologiefysiotherapie. 

  • Wist je dat eiwitrijke voeding je training meer resultaat geeft?

Het eten van extra eiwitten in combinatie met training zorgt voor een beter herstel van je spieren en een betere spieropbouw. Een lijst met energie- en eiwitrijke producten vind je op https://www.voedingenkankerinfo.nl/voeding-tijdens-de-behandeling/ 

  • Wist je dat lichaamsbeweging je fitter laat voelen en je kracht en beweeglijkheid terug te krijgen?

Daarnaast helpt het ook om gezond gewicht te bereiken en/of te behouden en helpt het om je energieker te laten voelen. 

  • Wist je dat naast sporten en bewegen je lichaam ook rust- en hersteltijd nodig heeft?

Bouw daarom ook tijd in voor rust en ontspanning.

Beweeg challenge
Cirkels Icoon.png
Wereldkankerdag 10-minuten-beweeg-Challenge

Op 4 februari aanstaande is het weer Wereldkankerdag. Een dag waarbij in de hele wereld wordt stilgestaan bij de impact van kanker op het leven van mensen geconfronteerd met kanker. Dit jaar ligt de focus van de verschillende acties in het land op de (regionale) samenwerking tussen de verschillende aanbieders van oncologische ondersteuning. Stichting Tegenkracht en Oedeem- en Oncologie Fysiotherapie Utrecht (OOFU) geven de voortzet tot: 

 

De Wereldkankerdag 10-minuten-beweeg-Challenge:

“Weet jij hoeveel meter je kan of wil bewegen in 10 minuten?”

 

In deze Challenge is het de uitdaging voor deelnemers om in te schatten hoeveel meter zij denken te gaan fietsen, lopen of roeien in 10 minuten. Wie het dichtste bij het verwachte aantal meters komt, wint de Challenge. Het gaat in deze Challenge dus niet om het hoogst aantal meters en wie het hardste sport, maar om wie het dichtste bij het geschatte aantal meters uitkomt. Voor onze deelnemers is het goed kunnen inschatten van wat wel en niet kan, elke dag aan de orde. We willen uitstralen dat sporten en bewegen tijdens en na kanker het verschil kan maken in kwaliteit van leven! 

 

Het gaat om het kennen en verkennen van je 

grenzen binnen de gegeven omstandigheden.

 

Elke vorm van beweging is goed!

Doe je ook mee met de WKD Challenge bij Fysiotherapie Wooldersteen? 

Informeer naar de mogelijkheden bij Linda of Deborah.

Veters strikken
bottom of page